skoro następca to pewnie zastąpi tour, pożyjemy zobaczymy
Spalanie zimą: czyli ile szkodniki zasysają więcej paliwa.
Zwiń
X
-
Spalanie zimą: czyli ile szkodniki zasysają więcej paliwa.
Ostatnio zaobserwowałem wzrost zużycia paliwa w ruchu miejskim, i to znaczny bo ok.40%!!!
U mnie skody mają jednakową charakterystykę użytkowania.
Czy O1 4x4TDI czu Scout 2.0TDI zazwyczaj sa odpalane, stoją pod dachem, ale w temperaturze otoczenia - po czym silniki chodzą kilka-kilkanaście minut zanim wnętrze się nie nagrzeje
Są to krótkie, kilku-max kilkunastokilometrowe wyjazdy na miasto, trochę korków, trochę jazdy, manewry itp.
O ile O1 w lecie i temp. ok.0'C paliła średnio mniej niż 7l/100km, teraz zdarza się jej przekroczyć 10l/100km. Czyli z 1000km na zbiorniku zrobiło się ok. 700km
Podobnie ze Scoutem - zasysa też ok.10l/100km, chociaż tu skok jest mniejszy bo zużywał do tej pory ok.8l/100km.
A jak u Was drodzy koledzy??
Opiszcie jak wygląda eksploatacja i jak ze zużyciem paliwa.
-
-
U mnie średnie zużycie paliwa podniosło się o jakieś 1-1,5l. Wyraźnie widać (w motostat.pl), iż duży wpływ na to miała zmiana opon (wyraźny wzrost spalania), mimo, iż rozmiar jest ten sam. Ponadto troszkę wiecej i częściej jeżdzę po mieście. Ale można przyjąć, iż zimą "palę" jakieś 10-15% wiecej, niż latem...
Kazik, w Twoim przypadku wzrost zużycia jest całkiem naturalny - latem przecież nie grzejesz wnętrza, czyli ruszasz od razu, a zimą stoisz w miejscu kilkanaście minut paląc paliwo...
Komentarz
-
-
Ostatnia średnia z tankowania wyliczona samemu - 6.19, teraz myślę że będzie ok 6l. Jak go kupiłem palił tak ok. 5-5,5l tylko, że ja mieszkam w małym miasteczku, nie dojeżdżam autem po zakupy 500m czy 1km tylko spacerek i jeżdżę tylko w trasie (od czasu do czasu krótkie odcinki 4-10km ale bez żadnych korków świateł itp.)
Bo w dużym mieście to myślę że spaliłby spokojnie 9-10l przy jeździe w korkach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12U mnie średnie zużycie paliwa podniosło się o jakieś 1-1,5l. Wyraźnie widać (w motostat.pl), iż duży wpływ na to miała zmiana opon (wyraźny wzrost spalania), mimo, iż rozmiar jest ten sam. Ponadto troszkę wiecej i częściej jeżdzę po mieście. Ale można przyjąć, iż zimą "palę" jakieś 10-15% wiecej, niż latem...
Kazik, w Twoim przypadku wzrost zużycia jest całkiem naturalny - latem przecież nie grzejesz wnętrza, czyli ruszasz od razu, a zimą stoisz w miejscu kilkanaście minut paląc paliwo...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BialyKazik, nie wiem jak u Ciebie, ale mi po odpaleniu w duży mróz spalanie wynosi 2,5l/h i spada do ok 1,2l/h, dopiero jak się lepiej rozgrzeje to pokazuje te 0,5-0,6l/h
Na trasie z Chrzanowa do Poznania, czy w drugą stronę średnio spalił w ostatni weekend 5.9 przy normalnej jeździe. Latem jest to około 5.2 (przy podobnej jeździe). Przy bardziej dynamicznej latem około 6.0 - 6.2 średnio na trasie (oczywiście bez przesady z pałowaniem, bo i dużo więcej też może spalić). Zresztą mniej niż 5.2 średnio też by dało radę, ale nie ma co popadać w skrajności.
Komentarz
-
-
u mnie w zimie w miescie minimalnie mniejsze spalanie niż w lecie o około 0.5l ale to ze względu na brak klimy w okresie zimowym. W lecie około 8l z klimą, w zimie około 7.5 z minimalnym nawiewem.
[ Dodano: Sro 27 Sty, 10 22:47 ]
dodam ze w zimie znacznie mniej butuje ponieważ rzadko silnik sie dogrzewa, robie krótkie odcinki po miescie dlatego mniejsze spalanie w zimiesuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Wczoraj trasa Kraków-Przemyśl (-15) wersja po górach czyli przez Nowy Targ,Krosno średnia 4,7 w lecie ta sama trasa 4,3.
Jazda adekwatna do warunków-raczej spokojna z wykorzystaniem wzniesien.
Na krótkich trasach Myślenice Kraków i cały dzień po mieście w lecie 5,5 a teraz w temperaturach ponizej - 10 st.C 6,5 litra.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sebuJak jechałem do Zakopanego w niedzielę 24.01 i temperatura po trasie była różna nawet -29 stopni, a czasami -19 ,a spalanie wyniosło na kompie 5,3 litra
Wzrost o jakieś 0,8 L/100 :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osto jak E7 leciałes....to pewnie w moich okolicach Cie dopadlo -29 :szeroki_usmiech
Dzisiaj powrót z Zakopanego lacze temperatura wynosiła od 0,5 do -1,5 i spalanie na kompie wyniosło 4,9 litra
w lato spalanie jest trochę mniejsze jednak temperatura swoje robi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez granacikW moim 1.8 TSI przy normalnej jeździe dojeżdżając do pracy ok. 15 km w jedną stronę po mieście bez korków wychodzi 11,4-11,6 (potwierdzone przy dystrybutorze). Gdy nie było większych mrozów wychodziło 10-10,5 l/100
Komentarz
-
Komentarz